emocionálne jedenieVäčšina informácií o zmene telesnej hmotnosti sa týka diét, ich účinkoch a nedostatkoch či škodlivosti. Pozrime sa však na chudnutie a priberanie z inej strany, z hľadiska emócií, nášho prežívania.

Nie je žiadnou novinkou, že priberanie na hmotnosti a chudnutie má priamu súvislosť s našou psychikou, emocionálnym nastavením. Špeciálne stres nás môže zbaviť niekoľkých kíl, ale aj naopak, viesť k „žravosti“ a prejedaniu. A tento stres si ani nemusíme vždy uvedomiť.

Samozrejme, že nadváha či „podváha“ môže byť spôsobená aj inými činiteľmi ako psychickými. Najmä zdravotnými (napríklad problematická štítna žľaza) a genetickými (napríklad telesná konštitúcia zdedená po predkoch), ale tiež životosprávou (málo pohybu, nevhodné zloženie stravy alebo stravovacie zlozvyky ako sú nepravidelnosť, rýchlosť jedenia a pod.)

Fyziologickou príčinou „žravosti“ v strese býva nadmerné vylučovanie kyseliny v žalúdku. Ak máme veľa žalúdočnej kyseliny, máme pocit hladu. Takže veľa kyseliny vedie k prejedaniu sa a neskôr k žalúdočným vredom. Čo robiť proti tomu? Z chémie vieme, že kyselina sa neutralizuje zásaditou látkou. V tomto prípade to môže byť napr. sóda bikarbóna, šumienka, sýtené vody, z minerálok najmä Cígeľka.

Emocionálne príčiny neprimeranej hmotnosti, či už nadváha alebo podváha, môžu pôsobiť samostatne, ale väčšinou sa pripájajú k iným, vyššie spomenutým. Okrem stresu, pod ktorým rozumieme záťaž spojenú s napätím, to môžu byť rôzne negatívne emócie ako sklamanie, strach, smútok, hnev, pocit izolácie a osamelosti, nespokojnosť a mnohé iné.

Človek na rozdiel od ostatnej živočíšnej ríše, totiž prijíma potravu aj vtedy, keď nemá hlad, teda  vtedy, keď mu niečo chýba, keď ho niečo trápi, rozčuľuje, keď nie je v pohode. Pri riešení svojich kíl by sme preto nemali zabúdať na svoje vnútro. To je často dôležitejšie ako metabolizmus, kilojouly, rôzne indexy a podobne. Prejedať sa môžeme zo zvyku (žalúdok je roztiahnutý a pýta si svoje), zo zlozvykov z detstva, z nudy, z pocitov osamelosti, menejcennosti alebo iných príčin. Ale skoro vždy je v pozadí nespokojnosť či už so sebou samým alebo niečím iným, napríklad nenaplnená túžba po láske alebo vnútorné konflikty, frustrácie a nevyrovnanosť.  Pre tento typ jedenia, teda jedenia len preto, že sa necítime dobre, sa dnes používa termín emocionálne jedenie (z aglického emotional eating).

Ak patríme medzi emocionálnych jedlíkov, je dôležité byť si toho vedomý, dávať pozor na spúšťače jedenia a osvojiť si účinné techniky zvládania stresu (napríklad relaxačné techniky, techniky programovania mysle a pod.). To sa ľahšie povie ako vykoná.

Výbornými pomocníkmi na ovplyvnenie napätia a negatívnych emócií sú Bachove kvetové esencie. O niektorých z nich sme sa zmienili v článku o únave, vyčerpanosti, o niektorých v článku o depresii, či strachu. Na všeobecný stres, napätie sú vhodné esencie prvej pomoci – Rescue esencie a iné formy Rescue prípravkov (kombinácia esencií Clematis, Star of Bethlehem, Impatiens, Rock Rose, Cherry Plum).

Ak máme tendenciu jedlom „zaháňať“ alebo potlačiť napr. hnev, je efektívnejšie dať si Bachovu esenciu Holly, pri roztrpčenom „skrytom“ hneve esenciu Willow. Ak nás trápia výčitky svedomia, je efektívnejšie si svoju chybu priznať, napraviť ju alebo odčiniť a dať si kvetovú esenciu Pine. A podobne môžeme zvládnuť aj iné nepriaznivé citové rozpoloženia a nálady. Okrem toho, že nebudeme priberať ani chudnúť, budeme sa cítiť spokojnejšie a vyrovnanejšie.

Ak už máme nejaké tie kilá navyše a rozhodli sme sa schudnúť, aj tu Bachova kvetová  terapia podáva pomocnú ruku. Esencie z kvetov Dr. Bacha, pomáhajú vyrovnať sa s netrpezlivosťou, nervozitou či skľúčenosťou, ak sa zámer schudnúť nedarí tak, ako by sme chceli. Poskytujú podporu práve v tom, čo potrebujeme – vyrovnanosť, spokojnosť, trpezlivosť a dôveru v konečný úspech.

Ktoré Bachove esencie nás „podržia“ pri chudnutí?

Najčastejšie sú to:

  • Chestnut Bud (Púčik pagaštana) – pre situácie, ak opakujeme tie isté diétne chyby. Gaštanový púčik pomáha získať nadhľad, poučiť sa z doterajších chýb a osvojiť si nové, zdravšie stravovacie návyky.
  • Crab Apple (Plané jablko) – ak sa cítime „zanesení toxickými látkami“ alebo máme pocit „priotráveného organizmu“, Plané jablko prečisťuje organizmus, zbaví nás tendencie k zácpe. Okrem toho zlepší náš vzťah k sebe, pomôže nám prijať svoje telo, jeho nedostatky, nedokonalosť, čo je dôležité nielen pre zvýšenie sebavedomia, ale najmä pre duševnú vyrovnanosť, pohodu. Určitú nadváhu – moletnú postavu môžeme mať totiž dedične danú alebo môže súvisieť s hormonálnym či nejakým zdravotným problémom. Vtedy je lepšie prijať sa takí ako sme a nesnažiť sa za každú cenu byť chudými. Ak chceme chudnúť len preto, že sa nepáčime sami sebe a nie zo zdravotných dôvodov, Crab Apple je pre nás ako stvorený.
  • Cherry Plum (Slivka) – môže pomôcť, aby sme uvažovali a konali rozumne. Najmä vtedy, ak máme obavy, že by sme mohli stratiť kontrolu nad jedlom. Gentian (Horec) – na pozitívne myslenie, dôveru v úspech nášho snaženia. Rozptýli naše pochybnosti typu „všetky prostriedky a metódy chudnutia sú nanič“ a podobne.
  • Impatiens (Netýkavka) – dodá trpezlivosť, zbaví nervozity, nepokoja. Môže tiež zmeniť náš spôsob jedenia v prípade, že máme zlozvyk jesť rýchlo, v chvate, alebo „náruživo“, s veľkou chuťou.
  • Centaury (Zemežlč) – bude užitočnou esenciou, ak nemáme silnú vôľu akurát v tomto smere a je pre nás ťažké povedať si „nie“ pri rôznych pokušeniach a lákadlách v podobe sladkostí a pochúťok. Tiež ľahšie odoláme vplyvom okolia, vrátane reklám, ktoré je neraz akoby posadnuté štíhlou líniou a tipmi na chudnutie. Redukčné diéty sa stali akousi módou, a neraz nám môžu škodiť jojo efektom a rozhádzaním nášho metabolizmu. Ak ľahko podliehame takýmto módnym trendom a skúšame všetky možné i nemožné diéty, s esenciou Centaury sa to môže zmeniť.
  • Agrimony (Repík) – ak máme sklon zaháňať nepríjemné myšlienky sladkosťami, alkoholom, najlepšie v spoločnosti druhých, ak si vylepšujeme náladu dobrým jedlom, ak sa príliš snažíme vyzerať navonok vyrovnane a bezstarostne.
  • Vervain (Železník) – pomáha pri zlozvyku jesť s príliš veľkou chuťou, vášňou až posadnutosťou jedlom. Ak sme labužníci a vieme si vychutnať jedlo, ostane mám to. Ale nebudeme to preháňať, zmysel pre mieru sa obnoví.

Tieto originálne Bachove esencie, alebo niektoré z nich, podľa uvážlivého výberu si môžeme dať namiešať do užívacej zmesi, prípadne si môžeme sami takúto zmes namiešať. Už namiešané esencie vhodné pri chudnutí obsahuje kombinovaná bioesencia  Štíhla línia (Slimness)

Problém nadváhy (ale aj podváhy) nie je väčšinou o tom, čo a koľko jeme, ale prečo takto jeme. Ak sa zamyslíme nad tým, čo nám – okrem jedla – robí radosť, čo nám dáva energiu, čo nás upokojuje, zbavuje nervozity, môžeme urobiť prvý krok. Čím viac takých vecí alebo činností nájdeme, tým ľahšie sa zbavíme zlozvyku ísť do špajze či chladničky pre „útechu“, pre krátkodobý pocit úľavy, pohody. Môžeme si napísať alternatívne možnosti vylepšenia nálady a zvládania stresu namiesto konzumácie jedla a sladkostí. Vrátane Bachovej kvetovej terapie. Budeme pravdepodobne prekvapení, keď ich vyskúšame.