nerozhodnosťRozhodovanie sa je proces voľby, ktorý je súčasťou každodenného života. Kúpiť, či nekúpiť?, Ísť či neísť?, Povedať to, či nepovedať to? Bolo by lepšie to, či to, alebo radšej ono? A tak podobne. Toto naše rozhodovanie môže trvať rôzne dlho, a to v závislosti od situácie, našich povahových vlastností a našich cieľov, záujmov. Ak sa nevieme rozhodnúť, trvá nám rozhodovanie dlhšie, niekedy sa však nedokážeme rozhodnúť vôbec. Dá sa niečo robiť s nerozhodnosťou? Prečo sa vlastne nevieme rozhodnúť?

 

Najčastejšou príčinou býva to, že

  • situácia je pre nás veľmi dôležitá, zväzuje nás pocit zodpovednosti
  • nemáme dostatok informácií o jednotlivých alternatívach
  • nerozhodnosť, váhavosť, neistota máme v povahe (aj v banálnych situáciách)
  • ambicióznosť a strach zo „zlého“ rozhodnutia, ktoré brzdia našu schopnosť rozhodnúť sa
  • nemáme jasno v tom, čo vlastne chceme.

1. Veľmi dôležité rozhodnutie – zväzujúca zodpovednosť vedie k nerozhodnosti

V tomto prípade sa väčšinou rozhodujeme racionálne, nie na základe intuície alebo srdca. Dôležité rozhodnutia sú napríklad voľba partnera alebo zamestnania, zmena bydliska, závažný lekársky zákrok. Obvykle tieto rozhodnutia vyžadujú dlhší čas (pár dní alebo týždňov). Ak sa však nerozhodneme v danom časovom limite, naša nerozhodnosť nás pripraví o príležitosť. Môže tak byť príčinou nášho neúspechu a nespokojnosti v živote. Neraz je dôležitejšie sa vôbec rozhodnúť než nerozhodnúť sa vôbec.

Závažné rozhodnutie môže uľahčiť:

  • dostatok správnych informácií – podrobnejšie v nasledujúcom odstavci
  • zbavenie sa nadmernej a brzdiacej zodpovednosti. Výborným pomocníkom nám bude Bachova esencia Elm (Brest).
  • nadobudnutie dôvery v svoj vnútorný hlas. Najlepšie nám na to poslúži Bachova esencia Cerato (Rohoblizník).

Pri zvažovaní pre a proti je užitočná tzv. šibenička – na ľavú stranu si napíšeme klady (prípadne zápory) jednej možnosti a na pravú stranu klady (zápory) druhej možnosti. Ak je stav náhodou vyrovnaný – počet plusov a mínusov rovnaký – môžeme sa rozhodnúť náhodným výberom, hodíme si napríklad mincu. Potom ale  by nás už nemali trápiť pochybnosti, či tá druhá možnosť nebola lepšia – ak tomu tak je, účinným „liekom“ je opäť Bachova esencia Cerato (Rohoblizník).

2. Nedostatok informácií o jednotlivých možnostiach, alternatívach

Ak nemáme možnosť získať dostatok informácií z kníh, internetu, od známych a pod., hľadáme radu u iných ľudí. Mali by to byť skúsenejší ľudia, a/alebo špecialisti, poradcovia na danú oblasť (právnici, psychológovia, realitní poradcovia a pod.). Ideálne by bolo, keby všetci poradcovia boli skutočne skúsenejší, nielen vyškolení. Niektorí ľudia hľadajú radu v astrológii, kartách, ezoterike. Zodpovednosť za rozhodnutie však ostáva na nás. Napríklad seriózny astrológ vám nikdy neporadí, či chodiť s Petrom alebo Pavlom. Ale na základe partnerského horoskopu poskytne informácie, ktoré väčšinou pomôžu pri rozhodovaní.

Problémom môže byť voľba toho najdôveryhodnejšieho poradcu – kde sa zase treba rozhodnúť – a najmä, že ide o platenú službu. Preto sa mnohí obracajú na rôzne diskusné fóra, kde sa môže, ale nemusí vyskytnúť aj inšpiratívna informácia, poznatok, rada.

3. Nerozhodnosť, váhavosť, neistotu máme v povahe

Často sa stáva, že sa nevieme rozhodnúť aj v menej významných situáciách, že pri každej nutnosti vybrať si z dvoch alebo viacerých možností strácame čas a energiu uvažovaním, čo by bolo lepšie. Týka sa to napr. situácií či kúpiť niečo a čo, čo si obliecť, čo navariť, kam vyraziť, čo urobiť a pod. Ak nám tieto situácie komplikujú život, pretože sa dlho a namáhavo vďaka svojej váhavosti rozhodujeme, je načase niečo s tým robiť. Nerozhodnosť je nepríjemná vlastnosť, ktorá trápi veľa ľudí, ale nenašla som na internete konkrétny recept, konkrétnu radu, ako sa jej zbaviť. Takýmto jednoduchým, nenáročným receptom je práve Bachova terapia. Na nerozhodnosť, váhavosť je určená Bachova esencia Sclerantus (Sklerant). Tento prírodný prostriedok prináša vnútornú rovnováhu a schopnosť robiť správne rozhodnutia v správnom čase.

Prečítala som si o probléme nerozhodnosti niektoré internetové fóra, diskusie. Mala som dojem, že nerozhodným ľuďom sa stačí anonymne vyžalovať, vyrozprávať, pravdepodobne nemajú dosť rozhodnosti, odvahy, či energie ani len na pokus niečo s tým urobiť. Práve ich váhavosť im pravdepodobne znemožňuje vyskúšať Sclerantus alebo inú Bachovu esenciu na tieto problémy. Pravdepodobne nebudú mať záujem investovať do svojej nerozhodnosti, lebo nerozhodnosť nie je choroba. Aspoň si tak väčšina myslí. Silná („desná“) nerozhodnosť, ktorá človeku značne strpčuje život, však býva súčasťou neurotickej poruchy, neurózy, s ktorou je potrebné obrátiť sa na psychológa. Netreba sa báť, že to budete mať „v papieroch“. Psychológ, na rozdiel od psychiatra, nie je lekár.

4. Ambicióznosť a strach zo „zlého“ rozhodnutia ako brzda

Toto môže byť v pozadí nerozhodnosti uvedenej v predchádzajúcom odstavci. Nerozhodnosť ako povahová vlastnosť je veľmi často spojená so strachom zo zlyhania, neúspechu, prípadne s neistotou, nízkou sebadôverou, ale tiež apatiou, nezáujmom, pasivitou. Vtedy je žiadúce k Sklerantusu pridať Bachovu esenciu Mimulus (Čarodejka) alebo Larch (Smrekovec). Môže byť však spojená aj s určitým obdobím života, kedy je človek trochu zneistený, nevyrovnaný, kolísavý (kríza stredného veku, klimaktérium, strata blízkej osoby a pod.). V takom prípade je dobré pridať ešte Walnut (Orech). Môžete si dať namiešať svoju vlastnú zmes esencií podľa svojich potrieb.

5. Nemáme jasno v tom, čo vlastne chceme

Sú prípady, keď sa človek rozhodovaním nedopracuje ani len k dvom možnostiam. Taký človek má veľa možností a príležitostí, niektoré aj vyskúša, ale po čase zistí, že to nie je to, čo hľadal. Má nejasné ciele, pôsobí dojmom, že nevie, čo chce, prípadne že nerobí tie správne rozhodnutia v živote. Je to typický prípad pre použitie Bachovej esencie Wild Out (Stoklas).

Ak sa neviete rozhodnúť, ktorá esencia je pre vás tá pravá, alebo potrebujete viac ako jednu Bachovu esenciu, môžete zvoliť kombinovanú zmes bioesencií Rozhodnosť (Decision).

Každý je občas nerozhodný. Ale ak nám nerozhodnosť robí problém, tak je dobré vedieť, že problémom byť nemusí, že existujú prírodné prostriedky, ktoré dokážu našu nerozhodnosť nebadane „vyriešiť“.