kniha TajomstvoMožno ste čítali knihu alebo videli film Secret – Tajomstvo, autorky Rhondy Byrne. Pojednáva o zákone príťažlivosti, alebo sile predstavivosti a schopnosti pritiahnuť si do života to, čo chceme. Ohlasy na ňu, a to nielen na internete, sú veľmi protirečivé – od úplného nekritického nadšenia až po totálne odmietanie a negáciu. Prečo? Myslím, že treba osobitne posudzovať obsah a formu.

Formou podania ide o typicky americké (rozumej nadsadené a euforické) a sugestívne podanie. Chvíľami až detinské a trochu smiešne, ale dvíha náladu vtedy, keď to potrebujeme. Aspoň na mňa to nejaký čas pôsobí motivačne. Svoje názory prezentujú autori bestsellerov a popularizátori poznatkov o získavaní úspechu, prosperity, bohatstva  a úspešní ľudia nielen z oblasti biznisu. Pri troche tolerancie forma, akou je „zákon príťažlivosti“ podávaný, sa dá akceptovať, aj keď chápem, že niektorých ľudí môže z rôznych dôvodov viac alebo menej dráždiť.

Horšie je to už s obsahom. Tajomstvom má byť zákon príťažlivosti, podľa ktorého pozitívne myslenie, predstavivosť a pocity priťahujú pozitívne veci, a negatívne naopak, priťahujú negatívne. „Požiadajte raz, verte, že ste to už obdržali a jediné, čo musíte urobiť, aby ste to obdržali, je cítiť sa dobre. Keď sa cítite dobre, ste na frekvencii prijatia. Ste na frekvencii, kedy k vám prichádzajú samé dobré veci a obdržíte to, čo ste žiadali.“… „Vylaďte sa teda na frekvenciu „cítim sa dobre“ a získate to.“ s. 69. Takto a podobne jednoducho je zákon príťažlivosti popisovaný. Je to vlastne trochu zjednodušené podanie Silvovej metódy programovania či ovplyvňovania podvedomia, ktorá bola svojho času tiež veľmi populárna.

Zjednodušené v tom zmysle, že človek má dojem, že stačí len snívať s otvorenými očami a udejú sa zázraky…. Že to, čo si želáte, príde k vám samé a netreba preto nič urobiť, len požiadať vesmír a cítiť sa dobre. Napríklad príbeh tzv. zázračného muža, ktorý sa napriek prognózam lekárov uzdravil z veľmi ťažkého zranenia. Jeho viera, pozitívne myslenie ho uzdravili bez rehabilitácie a trénovania, bez vôľového úsilia?

Silvova metóda (a niektoré podobné metódy ovplyvňovania podvedomia, ktorých je viac a rozhodne nie sú nové – mimochodom počuli ste niekedy o Sankalpe?*) je odlišná a presvedčivejšia v tom, že hovorí o mechanizme pôsobenia, o podvedomí, či nevedomí a popisuje konkrétny postup. A na tom konkrétnom postupe je lepšie vidieť, že to zas až tak jednoduché nie je. Niekomu robí potiaže dostať sa do stavu podvedomia (v terminológii Silvovej metódy hladiny alfa). Tento krok však možno trochu zjednodušiť. Ak viete, čo je hladina alfa tak viete, že ste v nej pri zaspávaní alebo prebúdzaní (pokiaľ nezaspávate v páde na posteľ a nezobúdzate sa prudko v dôsledku šoku, kedy fáza ešte nespím, ale už nie som ani bdelý odpadá). Druhý krok, nácvik predstavivosti – vizualizácie je už zložitejší, ale veľmi dôležitý. Musíte si vedieť do detialov predstaviť to, čo chcete. Čiže musíte vedieť, čo chcete, mnoho ľudí si len myslí, že to vie. Živo si predstaviť, že spravíme skúšku, jednoducho nejde, ak nás trápia pochybnosti o tom a rozum nám skepticky oponuje. Faktom ale je, že ľudia, ktorí dosiahli cieľ, úspech a pod. často tvrdia, že si to nevedeli ani vo sne predstaviť….

S predstavivosťou súvisí aj ten tretí krok, teda nácvik pozitívneho myslenia. Nie je to nič iné ako afirmácie, správne naformulovanie svojho želania. Zmeniť sám seba, svoje myslenie, svoje rokmi a skúsenosťou zafixované presvedčenie nie je až tak jednoduché, ako to vyznieva z Tajomstva alebo aj Silvovej metódy. A v tom je vlastne to tajomstvo. Lebo treba na to vôľu a učenlivosť – alebo nie?

Ešte že máme Bachove kvetové esencie. Tie práve pomáhajú „cítiť sa dobre“. A získať pozitívne myslenie alebo zbaviť sa negatívneho? Na to je priamo stvorený Gorse (Útesovec) –  Bachova esencia, ktorá zbavuje človeka skepsy, pochybností, negatívnych myšlienok a umožňuje mu získať vieru a dôveru v pozitívny výsledok.

Škoda, že neviem o žiadnom serióznom výskume, či štatistike, hovoriacej o tom, koľko percent ľudí dosiahlo, čo chcelo len snívaním, na spôsob „Tajomstva“, alebo len ovplyvňovaním podvedomia, a koľko dosiahlo cieľ iba vôľovým úsilím, prípadne dokonca proti svojej vôli….  Realita je zrejme zložitejšia a cesty k cieľu rôzne.

Veľmi by ma tiež zaujímala napr. konštelácia horoskopu ľudí používajúcich alebo propagujúcich zákon príťažlivosti (a najmä protagonistov knihy, filmu). Mám také tušenie, že všetci majú pozitívneho Neptúna alebo Urána v horoskope a Jupiter bude tiež mimoriadne dobre fungujúci (väčšina z nich sú rečníci, prednášatelia, učitelia a tvoriví spisovatelia). A slabý Saturn bude pravdepodobne nahradený silným Plutom (silná vôľa a predstavivosť, podvedomie). Postavenie Mesiaca tiež nebude nevýznamné (pocity, inštinkty). Možno si raz nájdem čas a pozriem sa na to.

Z vlastnej skúsenosti viem, že môžeme dosiahnuť to, čo chceme (napr. prácu, byt, sedačku a pod) aj (aj!) bez vytrvalého snaženia sa. Sú ale ciele, ktoré bez vytrvalosti, pevnej vôle, nemožno dosiahnuť (napr. rehabilitácia niektorých zdravotných problémov, športové výkony a i). A sú ciele, kde sú nutné nadpriemerné rozumové schopnosti (čo myslím, že všetci autori uvádzaní v knihe  majú/mali ak už nežijú). Tieto schopnosti ani silná motivácia a vôľa v niektorých situáciách alebo činnostiach nenahradí.

Okrem zákona príťažlivosti platia aj iné zákony, napr. zákon harmónie – rovnováhy. Tam, kde je biele, musí byť aj čierne, inak by sme nevedeli, že je to biele. A tak je to aj s pozitívnym myslením. Ak sa to s ním preženie, človek môže skĺznuť do neplodného fantazírovania. Ale dôležité je, že zákon príťažlivosti platí, nech sa už nazýva akokoľvek. Ak sa vám zdá, že neplatí, že nefunguje, potrebujete už spomínaný Gorse. Ak si myslíte, že „tajomstvo“ je všeliek a že len (len!) podľa návodu z uvedeného filmu (knihy) možno byť zdravý, úspešný, bohatý a šťastný – pravdepodobne by ste potrebovali Bachovu esenciu Centaury proti zvýšenej ovplyvniteľnosti a na posilnenie vlastnej vôle, prípadne Walnut proti ovplyvniteľnosti v počiatočnom období dôležitých životných zmien.

Návodov na to, ako byť šťastný alebo úspešný je dnes už neprehľadné množstvo. Čím jednoduchší návod, tým príťažlivejší pre väčšinu ľudí. Samotné slová šťastie a úspech, bohatstvo, ale i termín „cítiť sa dobre“ sú pojmy veľmi individuálne vnímané – každý si pod tým predstavuje niečo iné. A cesty k nim máme ukryté v sebe, treba ich len objaviť.

____________________________________

*sankalpa je prastará jogínska praktika na ovládanie podvedomia.